


Stap voor stap


Stap voor stap
ZZG zorggroep
ZZG zorggroep ondersteunt mensen als het niet meer vanzelf gaat. De ongeveer 3.000 medewerkers van ZZG zorggroep bieden wijkverpleging (zorg thuis), beschut & beschermd wonen en revalidatie- en herstelzorg in de regio Nijmegen, Wijchen, Maas en Waal. Samen met zo’n 900 vrijwilligers ondersteunen zij jaarlijks ongeveer tussen de 9.000 en 10.000 cliënten. ZZG zorggroep is de grootste aanbieder in de regio, hetgeen verantwoordelijkheden geeft voor samenwerking in de regio.
ZZG zorggroep gaat uit van gezondheid, wat nog wel kan. Medewerkers van ZZG zorggroep staan cliënten (en hun netwerk) bij om hun kwaliteit van leven zo lang mogelijk te kunnen behouden; zodat zij de persoon kunnen blijven die zij willen zijn. Daarbij werkt ZZG vanuit drie waarden: deskundig, liefdevol en helder.
De dienstverlening is georganiseerd in drie zorgstromen: Wijkverpleging, Beschut & Beschermd wonen en Revalidatie & Herstelzorg. Om reden van kennis, expertise en doelmatigheid voor de realisatie van de strategie en de ondersteuning aan de zorgstromen, zijn de Ondersteunende Diensten centraal georganiseerd.
ZZG staat voor een toekomstige opgave (strategische lijnen) waarbij de organisatie heeft gekozen om te blijven ontwikkelen naar een duurzame organisatie die de balans weet te bewaren tussen de huidige activiteiten (interne organisatie) en de toekomstige externe veranderingen. Hierdoor heeft in 2024 een herinrichting van de Ondersteunende Diensten plaatsgevonden. Deze zijn ingericht in drie clusters, gericht op onze toekomstige uitdagingen en kansen en onze regionale verantwoordelijkheden en samenwerkingen, strategische lijnen en de besturingsfilosofie van ZZG. De volgende clusters zijn vastgesteld:
- Cluster Ontwikkeling & Innovatie, aangestuurd door een manager Ontwikkeling & Innovatie.
- Cluster Bedrijfsvoering, aangestuurd door een directeur bedrijfsvoering.
- Cluster Medewerker & Cliënt, aangestuurd door een directeur Medewerker & Cliënt.
Vanwege deze nieuwe inrichting is een vacature ontstaan voor directeur Bedrijfsvoering.
Bijzonderheden ZZG zorggroep
- De relatie tussen cliënt en medewerker is waar het om draait bij ZZG. Medewerkers van ZZG helpen cliënten zo veel mogelijk zelfredzaam te blijven, hun gezondheid te verbeteren of te behouden. Of begeleiden hen op een menswaardige manier in hun laatste levensfase.
- ZZG zorggroep is van nature gericht op het ontwikkelen van mensen: medewerkers vormen het hart van de organisatie. Het binden en boeien van medewerkers is de sleutel voor de maatschappelijke opgave die ZZG voor zich ziet.
- ZZG zorggroep heeft een gezonde financiële huishouding en verwacht voor het huidige jaar een totale omzet van ca. € 180 miljoen. Naar verwachting zijn er voldoende mogelijkheden om de komende jaren te investeren in zorg en innovatie.
- De organisatie speelt proactief in op de dynamiek in de externe omgeving, zoals de verwachte sterk toenemende vraag naar ouderenzorg als gevolg van de vergrijzing en tegelijkertijd de krapte op de arbeidsmarkt.
- ZZG zorggroep neemt haar verantwoordelijkheid om nu, maar ook in de toekomst, met alle uitdagingen zorg van goede kwaliteit te blijven leveren aan cliënten in de regio en de toegankelijkheid van de zorg te waarborgen. Dit wil ZZG zorggroep onder meer bereiken door de inzet van sociale innovaties, technologische innovaties, nieuwe samenwerkingsvormen en data.
- In de strategische lijnen 2022-2026 wordt vanuit vier perspectieven gekeken naar de strategische opgave van ZZG zorggroep, te weten: oog voor onze medewerkers, oog voor cliënten, oog voor de omgeving en oog voor technologie.
- Bij ZZG werkt Vive. Zij is onze virtuele collega die ondersteunt met alles wat te maken heeft met Vitaliteit en Veerkracht. Met de inzet van de middelen uit haar gereedschapskist, werken jouw medewerkers en jij aan duurzame inzetbaarheid.
Organisatiestructuur
- De raad van bestuur bestaat uit 2 leden. De voorzitter raad van bestuur en het lid raad van bestuur vormen een collegiaal bestuur, ieder met een eigen portefeuille. De voorzitter raad van bestuur en het lid raad van bestuur dragen de collectieve eindverantwoording voor het functioneren van de organisatie in totaliteit en leggen hierover gezamenlijk verantwoording af aan de raad van toezicht.
- De dienstverlening is georganiseerd in drie zorgstromen: zorgstroom Wijkverpleging, zorgstroom Beschut en Beschermd wonen en zorgstroom Revalidatie en Herstelzorg. De directeuren van deze zorgstromen zijn operationeel, hiërarchisch en functioneel verantwoordelijk voor de betreffende stroom.
- De Ondersteunende Diensten zijn centraal georganiseerd.
- De raad van bestuur en de directeuren vormen samen met de manager ontwikkeling en innovatie het directieteam waarbinnen specifieke rollen en verantwoordelijkheden zijn verdeeld. Vanuit dit team wordt de samenhang met externe ontwikkelingen bewaakt en wordt landelijk en regionaal geacteerd om te waarborgen dat ZZG zorggroep een relevante maatschappelijke rol kan vervullen in deze ontwikkelingen. Het team bereidt gezamenlijke besluiten voor, waarbij de raad van bestuur uiteindelijk beslist.
- De medezeggenschapsorganen (CCR en COR) stellen zich proactief op en worden tijdig meegenomen bij beleidsontwikkelingen.
- Tevens zijn er Professionele Adviesraden (PAR) en de expertgroep Centrale Zorg Thema’s (CZT), die contacten onderhouden met beroepsgenoten en aan de zorgstromen advies uitbrengen over zorginhoudelijke onderwerpen.