Kiezen voor een dienstverband bij ZZG zorggroep

Header Website Zzp Pagina (4) Header Website Zzp Pagina (4) Header Website Zzp Pagina (4)

Vragen & antwoorden

Header Website Zzp Pagina (4) Header Website Zzp Pagina (4)

Vragen & antwoorden

1. Wat verandert er precies in de controle op zzp’ers in de zorg?

Antwoord: De overheid heeft aangekondigd strikter toe te zien op zzp-constructies, om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Ook in de zorg. Dit dus in tegenstelling tot alle jaren daarvoor toen daarop niet gehandhaafd werd.

Dit betekent dat de Belastingdienst intensiever gaat controleren op zzp’ers die mogelijk niet voldoen aan de criteria voor zelfstandigheid. 

Hierbij spelen criteria een rol, zoals;

  • het daadwerkelijk zelfstandig opereren,
  • geen gezagsverhouding,
  • is het werk onderdeel van de organisatie?
  • werken zonder vaste werktijden.

De controles vinden plaats vanaf januari 2025 bij opdrachtgevers, zoals ZZG.

2. Hoe weet ik of ik nog als zzp'er kan werken in de zorg?

Antwoord: Om als zzp’er te werken, moet je kunnen aantonen dat je zelfstandige bent en als zelfstandige werkt en niet in een verkapte dienstbetrekking. De Belastingdienst kijkt hierbij naar de uitvoering van je werkzaamheden in de praktijk. Werk je als zzp'er via een modelovereenkomst? Dan moet de praktijk overeenstemmen met de beschrijving in de modelovereenkomst. De praktijk is doorslaggevend, niet wat in de overeenkomst staat. Er wordt op veel zaken gelet.

3. Waarom wordt de druk verhoogd om in loondienst te gaan?

Antwoord: Aan de controle op schijnzelfstandigheid liggen politieke keuzes ten grondslag. Zo wil de overheid zekerheid en arbeidsrechten voor werkenden waarborgen, bijvoorbeeld bij ziekte en pensioenopbouw. Het zzp'schap betekent voor de overheid ook minder inkomsten uit belastingen, waarmee collectieve voorzieningen worden betaald.

4. Wat zijn de voordelen van loondienst ten opzichte van zzp in de zorg?

Antwoord: Enkele voordelen van loondienst zijn:

  • Zekerheid en stabiliteit: Je ontvangt een vast salaris en hebt een vast aantal uren.
  • Secundaire arbeidsvoorwaarden: Recht op doorbetaling bij ziekte, vakantiedagen, pensioenopbouw, en scholingsmogelijkheden.
  • Minder administratieve lasten: Geen belastingaangifte als zelfstandige, geen noodzaak om boekhouding en facturatie zelf te beheren.
  • Minder risico’s: In loondienst hoef je je geen zorgen te maken over het hebben van genoeg opdrachten en betalingen of over onverwachte aanslagen en naheffingen van de Belastingdienst.
  • Verhoging belastingdruk zzp: De mkb-winstvrijstelling daalt van 13,31% naar 12,70% in 2025. De afbouw van de zelfstandigenaftrek was al eerder aangekondigd. In 2025 daalt de zelfstandigenaftrek van €3.750 naar €2.470 en dat daalt de komende jaren verder. Door deze verlagingen is het belastbare bedrag hoger en betaal je meer belasting. Dit alles om het werken als zelfstandige te ontmoedigen en werken in loondienst aan te moedigen.

5. Wat zijn de nadelen van loondienst voor zorgverleners die eerder voor zzp'schap hebben gekozen?

Antwoord:

Voor sommigen voelt loondienst minder flexibel en beperkend. Nadelen kunnen zijn:

  • Minder vrijheid: bij ZZG willen we daarin met jou meedenken in oplossingen. We begrijpen dat autonomie voor jou belangrijk is.
  • Lagere verdiensten: In loondienst lijken de lonen lager te zijn dan de zzp-tarieven. Neem voor een eerlijke vergelijking wel ook alle zekerheden mee die je bij een vast dienstverband van een werkgever krijgt. Ook de hiervoor vermelde secundaire arbeidsvoorwaarden. Vergelijk het netto resultaat na belastingen.
  • Minder fiscale voordelen: Als zzp’er kun je profiteren van aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling, al dalen beide verder in 2025.

6. Kan ik als zzp’er in de zorg nog gebruikmaken van de modelovereenkomst?

Antwoord: Ja, de modelovereenkomst kan nog gebruikt worden om afspraken tussen jou en je opdrachtgever vast te leggen, maar het is belangrijk dat deze ook in de praktijk wordt nageleefd. De Belastingdienst kijkt namelijk naar hoe je je werk daadwerkelijk uitvoert. 

Weliswaar respecteert de Belastingdienst lopende modelovereenkomsten, maar de Belastingdienst heeft de oorspronkelijke geldigheidsduur van bepaalde modelovereenkomsten beperkt. De Belastingdienst heeft het werken met modelovereenkomsten met ingang van september 2024 gestaakt. In de toekomst kunnen modelovereenkomsten niet meer gebruikt worden. 

7. Wat gebeurt er als ik niet voldoe aan de eisen van zelfstandigheid?

Antwoord: Als je niet voldoet aan de eisen voor zelfstandigheid, kan de Belastingdienst concluderen dat er sprake is van een verkapt dienstverband. Dit betekent dat je opdrachtgever verplicht wordt om loonheffingen en premies af te dragen. Daarnaast kun je zelf naheffingen opgelegd krijgen. Dit is voor ZZG zorggroep een belangrijk argument om goed te kijken naar de situatie van iedere zzp'er die bij ons wil werken. En ook voor ons voornemen het aandeel zzp'ers in de zorg gefaseerd af te bouwen.

8. Welke alternatieven zijn er voor zzp'ers als ik flexibiliteit wil behouden?

Antwoord: Er zijn verschillende flexibele dienstverbanden die vergelijkbare vrijheid kunnen bieden als zzp, zoals:

  • Urencontracten of nul-urencontracten:  Behoud je flexibiliteit in het aantal uren en de werktijden per maand. Wij bieden deze contracten aan via ons interne flexbureau Flexwerk.
  • Regie-arbeidsovereenkomst: Hierin maken we samen o.a. afspraken over jouw inzet bij ZZG zorggroep, op jaarbasis, met meer zeggenschap voor jou.  Ook deze contracten bieden we aan via ons interne flexbureau Flexwerk.
  • Detachering of uitzenden via bureaus: Je werkt dan voor verschillende opdrachtgevers, maar hebt een dienstverband bij het bureau.

10. Waar kan ik terecht voor meer informatie en advies?

Antwoord: Wij gaan graag met iedere zzp'er individueel in gesprek om te bespreken wat voor jou belangrijk is en over wat ZZG zorggroep je mogelijk kan bieden. Daarnaast bieden verschillende instanties ondersteuning en advies aan zorg-zzp’ers:

  • Belastingdienst: Voor vragen over de criteria voor zelfstandigheid en modelovereenkomsten.
  • Zzp-organisaties in de zorg: Zoals de BVKZ (Branchevereniging Kleinschalige Zorg) en SoloPartners, die zich inzetten voor belangen van zzp’ers in de zorg.
  • Ondernemersloket bij gemeenten: Soms bieden gemeenten ondersteuning en advies aan zzp’ers, waaronder die in de zorg.
  • Financiële en juridische adviseurs: Die kunnen helpen met belastingzaken, boekhouding, en juridische gevolgen.