Het is alweer 10 jaar geleden dat IG-verzorgende Wendy Dekker in dienst kwam bij ZZG zorggroep. Een terugblik laat zien dat het werk in de zorg nooit stil staat en het vaak een kwestie van schakelen is. En dat is nu juist wat ze er zo leuk aan vindt. Hoe heeft Wendy het afgelopen decennium ervaren?
Hoe kwam je bij ZZG zorggroep terecht?
“Ik was 21 toen ik mijn BBL-opleiding in de zorg afrondde; best jong nog. Ik zat vol energie en wilde me 32 uur inzetten in de zorg. Waar ik al werkte, lukte dat niet en bij ZZG zorggroep kon dat wel. Ik kwam hier in 2011 op een afdeling te werken met toen nog twaalf bewoners met dementie. Inmiddels werk ik samen met zeven andere collega’s in woonunit ‘Wollewei’. Hier wonen zes bewoners in hun eigen appartement. Was het werk tijdens de opleiding vooral gericht op thuiszorg en lichamelijke klachten, nu ligt de focus op bewoners met een heel andere zorgbehoefte.”
Wat maakt het werken met bewoners met dementie voor jou bijzonder?
“Ik kan me goed inleven en maak graag verbinding met de bewoners. Daarvoor verdiep ik me in hun achtergrond door bijvoorbeeld de biografie van bewoners te lezen. Zo weet ik meer over hun verleden. Vaak is het langetermijngeheugen nog goed en kan ik daarop inspelen. De een wordt graag met enige afstand benaderd, de ander heeft juist meer behoefte aan een knuffel. Juist het schakelen tussen dit soort uitersten, past echt bij me. Als ik zie dat een bewoner zich beter voelt dan de dag daarvoor, dan haal ik daar veel voldoening uit.
Welke uitdagingen kom je tegen in je werk?
“Mensen worden gemiddeld steeds ouder en wonen langer thuis, voordat ze in een van onze woonunits komen wonen. Hierdoor is het aantal bewoners met een zwaardere vorm van dementie de afgelopen jaren toegenomen. Dit vraagt om intensievere zorg wat meer druk legt op het zorgteam.
Bovendien heb ik een breed takenpakket. Ook dan is het wel eens schakelen om m’n werk in goede banen te leiden. Naast mijn eigen zorgtaken binnen het team, bewaak ik namelijk de kwaliteit van zorg die mijn directe collega’s en de eerste contactpersonen van de bewoner verlenen. Ook begeleid ik leerlingen en stagiaires.”
Hoe gaan jullie met deze uitdagingen om?
“Om de toegenomen zorgvraag beter aan te kunnen, zijn we als team nog meer gaan samenwerken. Regelmatig bespreken we wat we kunnen doen om ons werk makkelijker te maken en waar we ons nog kunnen ontwikkelen om de bewoners zo goed mogelijk te begeleiden. Binnen ZZG zorggroep zijn er gelukkig veel mogelijkheden voor bijscholing als je daar behoefte aan hebt.
Met de digitalisering van het zorgdossier is daarnaast de samenwerking met andere zorgverleners makkelijker geworden. Wel zo handig, want we zijn steeds meer gaan samenwerken met externe psychologen, artsen en mensen die zijn gespecialiseerd in gedragsproblematiek. Door onze expertise zowel intern als extern met elkaar te verbinden, kunnen we sneller schakelen en blijft ook de toegenomen zorg soepel verlopen. Hierdoor kunnen we bewoners zoveel mogelijk persoonlijke zorg blijven bieden.”