'Op adem komen lukt niet meer'

Het ZZG Herstelcentrum is gevestigd op het terrein van Dekkerswald. Hier kunnen we 178 oudere cliënten opnemen voor revalidatie, verdeeld over drie klinieken: Interne Geneeskunde Revalidatie, Heelkunde Revalidatie en Neurorevalidatie. Uit de hele regio komen mensen hier voor hun herstel na bijvoorbeeld een gebroken heup, COPD, trauma, amputatie of bijvoorbeeld een hersenbloeding. Begin 2020 kwam COVID-19 erbij. En dat was, en is, intens.

We hebben in de regio met de vier ouderenzorgorganisaties afspraken over de opvang van kwetsbare ouderen met corona. In het ZZG Herstelcentrum is de Heelkunde Kliniek speciaal ingericht voor deze COVID-patiënten, waarbij de somatische en psychogeriatrische patiënten op gescheiden etages verblijven. Een somatische patiënt kun je namelijk prima uitleggen waarom isolatie nodig is, patiënten met dementie begrijpen en onthouden dat niet. Zij willen aan de wandel en die ruimte willen we ze geven.

Het werkt goed zo, we krijgen de zorg goed geregeld, maar het is druk. In deze tweede golf hebben we meer personele zorgen dan tijdens de eerste golf. Meer collega’s zijn zelf ziek geworden en mensen zijn uitgeput. En op adem komen lukt niet. Wat veel revaliderende coronapatiënten kenmerkt, is het probleem dat ze hebben met verwerking en acceptatie. Door corona zijn ze vaak van de een op de andere dag doodziek geworden. Ze komen hier volledig bedlegerig binnen en zijn hele stukken kwijt over hun ziekteproces. Een belangrijk onderdeel van ons werk is dan ook de psychologische begeleiding. Ook van de naasten overigens, want ook zij hebben vaak flink wat te verwerken.

Het blijft hard werken in de zorg door corona; het is nog niet klaar. Gelukkig hebben we het ontzettend goed geregeld in de regio. De lijntjes met ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgorganisaties zijn kort. We regelen het goed en patiëntvriendelijk voor de mensen. En ook al kunnen we niet op adem komen: wij houden vol. Die instelling, typisch voor de zorg, geeft aan hoe flexibel en harde werkers we zijn, in alle linies. Een beetje meer waardering daarvoor vanuit Den Haag is welkom. Zeker voor al die hardwerkende professionals in de ouderenzorg, want in alle begrijpelijke aandacht voor de ziekenhuizen worden wij toch wel een beetje vergeten.

Geschreven door Sandra Egging-Nieuwenhuis, specialist Ouderengeneeskunde, ZZG Herstelcentrum