Lettergrootte A A
Volg ons

Volg Marina, Heleen en Yvonne

Is dit dezelfde man?

Een penetrante lucht van urine en ontlasting drong mijn neus binnen, toen ik de deur opende. Terwijl ik mijn binnenkomst aankondigde, liep ik langzaam het voor mij onbekende appartement binnen, mijn neus achterna. Ik schrok bij wat ik zag: meneer lag diep onder de dekens, lege wijnflessen, ontlasting en urine in bed en op de grond. Zacht gebrom bij aanspreken. Ik deelde mijn zorgen om de situatie, waarin meneer zich bevond en kondigde aan dat ik de huisarts ging inlichten, waarop een instemmend gebrom klonk.

De huisarts kreeg ik een paar dagen later pas aan de telefoon, waarbij hij vertelde dat meneer in de praktijk was geweest. Ook dat hij regelmatig van deze episodes had en hij hier weer uit kwam, zich weer verzorgde en naar buiten ging. Dit leek me het juiste moment om een afspraak met meneer te maken.

Ik belde aan op de afgesproken tijd en meneer zag er fris gewassen en goed gekleed uit, liep wat wankel achter de rollator. Het appartement was schoon en opgeruimd. Niets herinnerde aan de situatie waarin ik meneer eerder had aangetroffen. Is dit dezelfde man als die ik eerder zwaar vervuild in bed aantrof? Ik moest even schakelen en deelde mijn observaties en zorgen met hem. Meneer vertelde over hoe hij zich schaamde voor zijn dronkenschap, hoe hij na een episode eerst zijn slaapkamer grondig schoon maakte om de gevolgen uit te wissen, voordat de huishoudelijk hulp kwam. Dat hij sinds hij was gestopt met werken bij de universiteit en zijn partner was verloren, hij steeds meer was gaan drinken. Hij kreeg gaandeweg meer last van lichamelijke klachten, zoals tremoren, wankel op de been en geheugenproblemen. In meerdere gesprekken bespraken we hoe het nu verder moest, hoe hij weer een zinvolle daginvulling kon krijgen. Meneer stond ook open voor ondersteuning bij zijn verslaving door Iriszorg.

Er volgde een gezamenlijk gesprek met behandelaar van Iriszorg en een detox-behandeling, waar meneer zichtbaar van opknapte. Hij haalde oude contacten weer aan en startte bij een boekenclub. 

Mooi om te zien dat meneer weer de regie over zijn leven heeft opgepakt.

 

Meer weten over het vak van wijkverpleegkundige bij ZZG?

Loop eens mee met een wijkverpleegkundige. Mail naar info@werkenbijzzgzorggroep.nl

Bekijk hier de vacatures voor wijkverpleegkundige bij ZZG.

Lees hier meer blogs van wijkverpleegkundigen van ZZG.


Verhalen
08-05-2019
Wijkverpleegkundigen bij ZZG hebben een afwisselend en ...
12-02-2019
Als verzorgende 3IG maak je het verschil voor de cliënten. ...
11-02-2019
Bekijk video's en lees persoonlijke verhalen van ...
ZZG Zorggroep gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer informatie?
Sluiten