Lettergrootte A A
Volg ons

Volg Marina, Heleen en Yvonne

Ik ben de baas

Mevrouw is bekend met reuma. Ze wil hier geen medicatie voor gebruiken, waardoor zij vaak ernstige pijnklachten heeft. Voeten en handen zijn sterk vergroeid. De wijkverpleging komt bij haar om haar te ondersteunen bij de zelfzorg. Mevrouw reageert vaak vanuit haar primaire emotie en vloekt, commandeert en dreigt. Afhankelijk van de pijn heeft zij meer of minder ondersteuning nodig en neemt het ongewenste gedrag toe.  Ze mijdt de huisarts en andere hulpverlenende instanties en gebruikt allerlei zelf-hulpmiddeltjes, die niet evidence based zijn. Als de zorgverlener hierover advies geeft, dan reageert zij afwijzend: “Dat maak ik zelf wel uit, ik ben de baas!” 

Het team geeft aan dat het zo niet langer kan, maar hoe moet het nu verder? Kan deze mevrouw bij ons in zorg blijven?

Samen met een collega van het Team Consultatie en Advies (TCA) en de coördinerend wijkverpleegkundige bespreken we de situatie. De wijkverpleegkundige vertelt over haar geschiedenis en die is niet mals: ze is seksueel misbruikt, heeft een zoon gehad met Schizofrenie, die zelf uit het leven is gestapt, meerdere stukgelopen relaties. Ik kan mij voorstellen dat deze vrouw het vertrouwen kwijt is in de mensen om haar heen. Leden van het team hebben met haar te doen, omdat ze zo beperkt is en graag zelf de regie houdt over haar leven. Daarnaast is het wel duidelijk dat zij begrensd moet worden, omdat anders het ongewenste gedrag verder toeneemt.  Tijdens een cliëntenbespreking bespreken we waar ieders persoonlijke grenzen liggen en maken afspraken over hoe en wanneer mevrouw begrensd moet worden. Er worden  afspraken gemaakt over welke taken er bij mevrouw wel en niet gedaan worden. De wijkverpleging zal geen was uit de wasmachine halen, maar wel het brood smeren. Maar wie zorgt er dan wel voor de was? Huishoudelijke hulp lijkt ontoereikend, naast puur huishoudelijke taken heeft mevrouw ook ondersteuning nodig bij de was en andere hand-en-span diensten. In gesprek met mevrouw wordt het Sociaal Wijkteam ingeschakeld om samen met haar te beoordelen wat er nog meer nodig is. Daarnaast wil mevrouw gaan starten bij de Ontmoetgroep.

Tijdens een evaluatie in het team blijkt dat mevrouw over het nog wel haar frustraties uit, maar niet meer in de vorm van persoonlijk gerichte verbale agressie. Met een grapje is haar gemopper vaak om te buigen, zodat de zorg soepeler verloopt.

 

Meer weten over het vak van wijkverpleegkundige bij ZZG?

Loop eens mee met een wijkverpleegkundige. Mail naar info@werkenbijzzgzorggroep.nl

Bekijk hier de vacatures voor wijkverpleegkundige bij ZZG.

Lees hier meer blogs van wijkverpleegkundigen van ZZG.

 

 

 

 


Verhalen
08-05-2019
Wijkverpleegkundigen bij ZZG hebben een afwisselend en ...
12-02-2019
Als verzorgende 3IG maak je het verschil voor de cliënten. ...
11-02-2019
Bekijk video's en lees persoonlijke verhalen van ...
ZZG Zorggroep gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer informatie?
Sluiten