Lettergrootte A A
Volg ons

Volg Marina, Heleen en Yvonne

Parel van mijn vak

Vandaag ben ik ingepland bij een echtpaar, waar ik 2 weken geleden ook ben geweest. Ik was er toen voor een intake voor mevrouw, meneer zit al iets langer in zorg. Mevrouw heeft longkanker met uitzaaiingen in de botten. In de afgelopen twee weken is zij hard achteruit gegaan. Gister is er een morfinepomp gestart vanwege de benauwdheid van mevrouw. Ze zit op het bed in de huiskamer en ik ga naast haar zitten op de bank. Wij praten over hoe het nu gaat, waarbij ik mw. vooral gesloten vragen stel omdat praten haar energie kost. Wij overleggen ook hoe ze vanochtend verzorgd wil worden. Ik vraag mw. of zij soms gedoucht wil worden en haar eerste reactie is nee. Zij geeft aan dat zij er niet meer kan komen.

Ik heb bij de intake een douche/po-stoel besteld dus ik wist dat die in huis was. Ik geef de optie dat wij deze stoel inzetten zodat mw. naar de douche gereden wordt. Mevrouw geeft aan hier niet over nagedacht te hebben maar dat zij het op die manier wel wil proberen. Ik neem de handeling van het douchen helemaal over omdat mw. zelf de energie niet heeft. Maar ondanks dat het haar veel energie kost, geniet zij er enorm van. Ik voel mij weer meer mens, zegt ze. Terwijl ik haar afdroog en schone kleren aan doe, praten wij over de ziekte en de afgelopen tijd. Mw. schiet vol en zegt dat haar ziekte in een sneltrein zit, met mw. in de boemeltrein er achteraan. Altijd te laat en steeds moet ze weer iets inleveren. Ik ga gehurkt naast mw. zitten en een paar tellen zeggen wij niets, omdat haar verdriet ook de ruimte nodig heeft. Mevrouw verbreekt op een gegeven moment de stilte door mij te bedanken. Ik geef aan dat mijn taak maar klein is vandaag, maar ze geeft aan dat luisteren juist zo belangrijk is.  

Heerlijk opgefrist rij ik mevrouw weer terug naar de huiskamer waar haar man al met smart op haar zitten te wachten, benieuwd of het gelukt is. Vol genegenheid wisselen zij een blik. Meneer is blij dat zijn vrouw zich voor even anders voelt.  

Mevrouw gaat tevreden maar uitgeput op het bed in de kamer zitten. Ik kijk haar aan en beiden weten we dat er een moment komt dat het douchen ook niet meer zal lukken. Maar voor nu wordt daar niet aan gedacht en ik zie de kracht in haar. Met een grote glimlach neemt mevrouw afscheid en loop ik tevreden de deur uit. Dit is weer een moment dat een parel is van mijn vak.

 

Nieuwsgierig naar het werken in de wijkverpleging bij ZZG zorggroep? Loop eens mee met een wijkverpleegkundige! Stuur een mail naar info@werkenbijzzgzorggroep.nl.

Naar vacatures wijkverpleging


Verhalen
08-05-2019
Wijkverpleegkundigen bij ZZG hebben een afwisselend en ...
12-02-2019
Als verzorgende 3IG maak je het verschil voor de cliënten. ...
11-02-2019
Bekijk video's en lees persoonlijke verhalen van ...
ZZG Zorggroep gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer informatie?
Sluiten