Lettergrootte A A
Volg ons

Volg Marina, Heleen en Yvonne

Zorgmijder


Samen met een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV) van ProPersona heb ik een intake bij meneer. Meneer is vanmorgen door de buren in het trappenhuis gevonden met een hyperglycemie, een bloedsuiker van 25. Hij kan zich hier niets meer van herinneren. Daarnaast is hij bekend met psychiatrische problematiek. Vraag van de huisarts is of wij als wijkverpleging bij deze meneer bloedsuikers en insuline willen monitoren. Meneer heeft hierin toegestemd, maar geeft herhaaldelijk aan dat hij “het al 40 jaar zo doet en dat dat altijd goed is gegaan”. Ik bevestig dat ik zie dat hij graag de regie in eigen hand houdt en dat waardeer ik. Anderzijds herinnert de SPV meneer eraan dat hij in de afgelopen 3 maanden al 3 keer op de Spoedeisende Hulp is geweest met ontregelde diabetes. Afgelopen vrijdag thuis gekomen van een opname en maandagochtend lag hij in het trappenhuis.. Meneer realiseert zich dat hij ondersteuning nodig heeft. hij is erg vergeetachtig(restverschijnsel van een val van de trap en diabetisch coma) en is in een half jaar tijd 10 kilo afgevallen. Hij geeft ook aan dat hij heel goed kan doen alsof het goed met hem gaat.
Langzaam vallen stukjes van het masker af. Meneer vertelt veel over wat hem bezighoudt: boeken en gitaar spelen. “Wil je eens luisteren, ik ben een liedje aan het maken, maar twijfel over twee zinnen? Wat vind jij mooier?” Mooi om te zien dat iemand een passie heeft.
Ik betrek meneer weer bij waar ik voor gekomen ben en we maken samen een plan, aangepast op het ritme van meneer. Hij vindt het lastig om te telefoneren en dus nemen we samen contact op met de diabetesverpleegkundige van het ziekenhuis en maken afspraken. Om overzicht te krijgen gaat meneer zijn diabetesdagboekje weer opzoeken om bloedsuikers en insuline eenheden te kunnen noteren. Over een paar dagen overleggen we opnieuw met de diabetesverpleegkundige.
Hiermee sluiten we het gesprek af. Op de fiets naar huis vraag ik mij af of we de komende dagen, met meneer mee bewegend, hem weer grip kunnen laten krijgen op zijn diabetes.

Hester Gerritsen-van den Berg
wijkverpleegkundige

Verhalen
12-02-2019
Als verzorgende 3IG maak je het verschil voor de cliënten. ...
11-02-2019
Elke dag maken zij het verschil voor ouder wordende mensen. ...
ZZG Zorggroep gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer informatie?
Sluiten