Lettergrootte A A
Volg ons

Volg Marina, Heleen en Yvonne

Hoe moet het nu verder?

Vanuit het Sociaal Wijkteam zit ik samen met een collega wijkverpleegkundige bij een overleg waarin ik samen met de cliënt, haar zoon, de huisarts en de POH de diagnose van de geriater en de woonsituatie van mevrouw bespreek. Diagnose luidt: dementieel beeld ten gevolge van alcoholgebruik. Haar zoon ziet dat mevrouw na periodes van alcoholgebruik steeds minder goed herstelt, steeds meer de regie verliest, meer vergeet en moeite heeft om dagelijkse structuur vast te houden. Daarnaast heeft mevrouw Diabetes, die ernstig ontregeld raakt bij alcohol gebruik. Ze kan niet alarmeren of ingrijpen bij een dreigende hypo. Haar zoon heeft zijn moeder al meerdere keren op de grond aangetroffen.

Mevrouw verblijft sinds enkele weken bij haar zoon, die op een uur reisafstand woont. Hierdoor kan zij niet naar de dagbesteding, waar zij heel graag naartoe gaat. Maar thuis wonen zonder zorg is geen optie. Een woonvorm voor dementie lijkt niet passend, want mevrouw wil graag nog een goed gesprek kunnen voeren. Een ouderwets verzorgingshuis waar je samen koffie kunt drinken, activiteiten zijn en waar regelmatig iemand je kamer binnen loopt, zou beter bij haar passen. Jammer dat er in het centrum net zo’n huis is gesloten en mevrouw wil eigenlijk het dorp niet uit.  

We spreken af dat mevrouw naar een woonvorm in een naburig dorp gaat kijken. Maar het liefst gaat ze weer gewoon naar haar eigen huis. Om dit veilig te laten verlopen moet eerst ondersteuning thuis geregeld worden: psychiatrische hulpverlening op de twee ochtenden dat mevrouw niet naar de dagopvang gaat, begeleiding bij boodschappen en maaltijdbereiding, want ze houdt erg van koken. Daarnaast wijkverpleging in de avond voor monitoring medicatie en Diabetes. Helaas vinden we geen aanbieder, die psychiatrische begeleiding in het weekend biedt. Ze zal in het weekend weer naar haar zoon moeten, wat niet bevorderlijk is voor het dementieel beeld. Ik ben benieuwd hoe het met haar zal gaan als zij weer thuis woont en of de ondersteuning voldoende zal zijn.  

 

Meer weten over het vak van wijkverpleegkundige bij ZZG?

Loop eens mee met een wijkverpleegkundige. Mail naar info@werkenbijzzgzorggroep.nl

Bekijk hier de vacatures voor wijkverpleegkundige bij ZZG.

Lees hier meer blogs van wijkverpleegkundigen van ZZG.


Verhalen
08-05-2019
Wijkverpleegkundigen bij ZZG hebben een afwisselend en ...
12-02-2019
Als verzorgende 3IG maak je het verschil voor de cliënten. ...
11-02-2019
Bekijk video's en lees persoonlijke verhalen van ...
ZZG Zorggroep gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer informatie?
Sluiten