Mijn loopbaan binnen ZZG

Dag Seth, welkom bij deze podcast opname. Leuk dat je meedoet! 

[vraag] Kan jij jezelf introduceren? Wie ben je?

[antwoord] Ik ben Seth Kempers, 34 jaar oud en sinds 2019 intramuraal gestart als teamcoach. Voorheen ben ik diverse jaren werkzaam geweest als wijkverpleegkundige binnen ZZG op locatie Dukenburg en in de wijk Zwanenveld.  

Werken in de zorg; de weg ernaartoe

[vraag] Het is best bijzonder, een man in deze vrouwenwereld. Hoe ben je er ooit toe gekomen om voor deze richting te kiezen?

[antwoord] Dan gaan we wel even terug. Ik ben ooit begonnen als fysiotherapeut in Nijmegen. Maar de echte bron ligt bij mijn moeder. Zij was zelf ook verzorgende. Door haar ben ik na fysio een jaar te hebben gedaan, met de HBO-V opleiding gestart. 

Op dat moment heb ik bewust gekozen voor psychiatrie. Tijdens mijn studie was ik werkzaam als flex medewerker. Dus ik heb ook nog een tijdje geflext hier.

[vraag] Oké, dat was ook bij ZZG?

[antwoord] Ja, dat was ook bij ZZG. De wijk Zwanenveld had wel binding met psychiatrie, dus daarom ben ik daar doorgegroeid als wijkverpleegkundige. En daardoor ook blijven plakken bij ZZG.

Meer diversiteit in de wijkverpleging

[vraag] Dat klinkt ergens heel logisch hé. Hoe werd daar in je omgeving op gereageerd dat je dat deed? 

[antwoord] Daar werd best gemengd op gereageerd. Inderdaad, het is helaas nog steeds een vrouwenberoep. Zo wordt het ook nog steeds gezien. Overigens hebben we nu gelukkig één mannelijke leerling. Daar ben ik ook ontzettend trots op. Maar destijds binnen de wijk Zwanenveld hadden we naast mij nog een mannelijke wijkverpleegkundige en er waren er ook wel iets meer. De psychiatrie of verslavingszorg trekt vaak meer mannen aan. Intramuraal (zorg aan cliënten die een langere periode binnen een woonzorglocatie verblijven) zie je helaas vaak alleen maar vrouwen.

Mannelijke zorgmedewerkers; een andere dynamiek 

[vraag] Vrouwelijke collega´s die willen wel heel graag mannen, toch? Want er is toch een andere dynamiek, heb ik weleens begrepen. 

[antwoord] Ja, klopt! Dat merk ik ook binnen mijn eigen teams. Wanneer er een mannelijke leerling is, zorgt dat wel voor een positieve reuring binnen een team. 

Teamcoach; zijn of haar rol

[vraag] Je bent daarna dus teamcoach geworden. Je bent overgestapt naar intramuraal. 

[antwoord] Ja. Dat was een grote stap van extramuraal (zorg aan cliënten die thuis wonen) naar intramuraal. Maar de principes blijven allemaal hetzelfde. In de wijk heb je wel meer met functiedifferentiatie te maken. Intramuraal is dat wel iets anders ingericht, maar als teamcoach ondersteun je de teams en probeer je ook medewerkers op niveau te coachen. Je richt samen met medewerkers het persoonlijke ontwikkeltraject in, ook wel de medewerkersreis. Voor mij is dus niet alleen de klantreis belangrijk, maar zeker ook die van de medewerkers, specifiek vanuit mijn rol als teamcoach.

De drijfveren als teamcoach

[vraag] Wat zijn jouw drijfveren daarbij?

[antwoord] Ik vind het coachvak een mooi vak. Met name wanneer je merkt dat dat successen oplevert. De locatie hier is ideaal. Mijn coachgesprekken doe ik regelmatig tijdens een wandeling buiten. Lekker in het bos. Dan heb je toch andere gesprekken met een medewerker. 

Mensen op een hoger niveau tillen en mensen in hun kracht zetten. Dat zijn echt dingen die mij drijven. 

Kansen en mogelijkheden binnen intramurale zorg 

[vraag] Kan je een voorbeeld vanuit de praktijk geven waardoor je zegt; dit vind je alleen maar door in de zorg te werken, iets dat jou juist dat goede gevoel geeft?

[antwoord] Wat echt in de zorg het geval is, is dat je 24/7 bezig bent. Daar heb je mee te maken, maar dat biedt ook weer heel veel mogelijkheden. Wat je nu bijvoorbeeld heel veel ziet is dat de werk-privé balans een duidelijk onderwerp is. Daarin biedt de zorg juist heel veel mogelijkheden, juist omdat het werkproces 24/7 is. Als je het dus vraagt naar een echt voorbeeld uit de zorgpraktijk, dan zit het op het roostergebied, dat biedt mogelijkheden. 

[vraag] Je denkt dus mee met de issues die er zijn om het voor medewerkers op orde te krijgen. Word je daarin gestimuleerd door de organisatie of zit dat al in jou als persoon, dat oplossingsgericht denken?

[antwoord] Ik denk beide. Je moet wel out-of-the-box durven kijken en denken. Daarnaast geeft mijn leidinggevende, de locatiemanager, mij ook weer de ruimte om daar invulling aan te geven. Dat wordt alleen nog maar gestimuleerd door succeservaringen.

Grote uitdagingen in de zorg

[vraag] Is jouw team qua formatie eigenlijk op orde?

[antwoord] Nee, helaas niet. Je probeert samen met je team te knokken. Elke keer is er wel een stukje licht aan de horizon, maar het blijft bikkelen. 

[vraag] Wat heb je daarvoor nodig?

[antwoord] Momenteel vangen we het op met uitzendkrachten en flexwerkers, maar dat is uiteraard niet de toekomst. Ik denk dat we het roosteren bijvoorbeeld, veel meer uit moeten lichten. De medewerkersreis meer moeten uitlichten. Want ZZG biedt echt talloze mogelijkheden om jezelf te ontplooien en te ontwikkelen. Daarom vooral; durf te vragen!

Ontwikkeling en ambities

[vraag] Die ruimte krijgen medewerkers die bij jou op locatie werken ook?

[antwoord] Jazeker. 

[vraag] Dat is heel erg mooi. Krijg je dat ook terug van jouw medewerkers? 

[antwoord] Ja. Doordat je soms out-of-the-box denkt, is niet alles zwart-wit. Dus daar moet ik het team ook in meenemen. Maar uiteindelijk zorgen alle successen samen ervoor - daarmee bedoel ik dat medewerkers gewoon hun privéleven kunnen combineren met het werk - dat we ook medewerkers behouden. En ook gelukkig zijn in wat zij doen. 

Zelfstandige in de zorg

Wat we de afgelopen jaren gezien hebben, is dat veel jonge mensen ervoor kiezen om ZZP'er te worden. Maar uiteindelijk komen ze ook terug. Soms is het nodig om in te zien dat de organisatie toch best heel fijn is. Zeker niet slecht.

[vraag] Werken als ZZP'er is een heel ander verhaal dan in loondienst zijn. Als ZZP'er heb je natuurlijk je eigen verantwoording en je eigen administratie en alles wat erbij komt kijken. Dat is erg pittig hé. 

[antwoord] Ja, klopt.

Teamcoach zijn is lef hebben

[vraag] Stel dat anderen dit verhaal horen en die denken ook na over teamcoach worden. Wat zeg je hen dan? Waarom wel of waarom niet? Wat voor een mens moet je zijn?

[antwoord] Als eerste moet je lef hebben. Je moet durven. Wat je ziet is dat de medewerkers vaak vanuit de wijk instromen, een HBO-achtergrond hebben en daardoor ook kennis van leidinggeven. Maar daarnaast; durf. ZZG biedt jou ondersteuning bij het coachen en de ontwikkeling daarin. De principes die we hanteren, daar krijg je allemaal opleidingen en cursussen voor. Maar het begint echt met 'lef'.

Creativiteit en flexibiliteit als instrumenten

[vraag] Noem eens een voorbeeld waarin je het lef gebruikt. 

[antwoord] Eén van onze waarden is dat je mag zijn wie je bent. Met name rondom mensen met dementie moet je soms afwijken van je eigen normen en waarden. Dat vraagt flexibiliteit en creativiteit van je. Helaas hebben we ook nog steeds te maken met agressieproblemen, dus daar komt ook een stukje lef in naar boven. Maar ook het stukje lef hebben door anders te denken en anders te doen. Buiten je eigen normen en waarden stappen.

Wij hadden bijvoorbeeld onlangs een cliënt die niet of nauwelijks gedoucht wilde worden. Diegene heeft last van incontinentie . Zelf douch je misschien wel elke dag of een aantal keer per week. Maar deze cliënt had daar geen gevoel voor. Het was continu een strijd om degene onder de douche te zetten. Totdat we op een gegeven moment met de casemanager en het team bij elkaar gingen zitten en we deze cliënt hebben besproken om te achterhalen waar het gedrag vandaan komt.  Dat kwam bij deze persoon echt vanuit vroeger.

In dit voorbeeld zie je dat je je eigen normen en waarden niet moet projecteren op de cliënt. Want nu we het anders doen, is namelijk alles weer rustig.

[vraag] Dus echt het verplaatsen in een ander?

[antwoord] Ja. Dat vraagt creativiteit, maar wat ik zelf ook echt nodig vind, is het stukje lef tonen daarbij. Durf het anders te doen.

Enthousiasme en de bevlogenheid als zorgprofessional

We zijn nu bezig met een mooi vacature filmpje. Het leuke is dat we helemaal zijn afgestapt van bepaalde normen. Die creativiteit kwam vanuit het team zelf, dus daar zijn we nu heel erg mee bezig. Uiteindelijk in de hoop ook ons team daarin te onderscheiden van de rest en onze locatie in een positief daglicht te zetten.

[opmerking] We willen graag met deze podcast ook anderen enthousiasmeren voor de rol van teamcoach en sowieso voor het werk in de zorg als zorgprofessional. Leuk om te horen dat jij daar ook heel bevlogen mee bezig bent. 

Ontwikkelingsmogelijkheden binnen ZZG

[vraag] Seth, heb je ook nog een voorbeeld waarvan je zegt; daar word ik gewoon echt warm van en daardoor ben ik blij dat ik teamcoach ben van dit team?

[antwoord] Op één van mijn locaties kreeg ik tijdens de POP (persoonlijk ontwikkelingsplan) gesprekken van één van de medewerkers te horen dat ze toch wat meer uitdaging wilde en ze vroeg me wat daarin de mogelijkheden waren binnen ZZG. 

Nu hebben we natuurlijk ook coachingstrajecten gericht op een externe stap, maar ze wilde niet weg. Dus ik zag het als mijn taak om ervoor te zorgen dat deze medewerker bij ons bleef. Daarnaast dacht ik ook gelijk; wat gaan we eraan doen. Dan komt dat stukje creativiteit en lef naar voren. Binnen ZZG werken we met sterrollen. Normaliter doen we dat in elk team. In dit geval hebben we dat losgelaten en op locatieniveau ingezet. 

Zorgmedewerkers ook in andere rollen

Daarnaast hebben we overdag ook een andere rol in het leven geroepen. Deze rol gaat meer over het coördineren, zodat ze op de vloer de vragen die ze op dat moment hebben direct kunnen stellen aan deze medewerker. Ik heb die medewerker samen met een paar anderen in die positie gezet om overstijgend mee te denken op locatieniveau. 

Vanuit haar rol als verzorgende wilde zij meer verdieping in het vak. Daarnaast heb ik haar nu ook ingezet in een aantal werkgroepen zoals Vive (vitaliteit en veerkracht), waar zij helemaal tot haar recht komt. Dan denk ik; Ja, dit is waarvoor ik het doe. We hebben haar hiermee kunnen behouden, ik heb mijn rol vervult en zij is helemaal blij. 

Dit is echt een manier om mee te denken in de groeimogelijkheden en de medewerkers ook echt de kans te geven om te laten zien dat ze het kunnen.

Seth, ik vond het een hartstikke leuk gesprek. Leuk om eens te horen hoe dat is, als teamcoach binnen ZZG. Hartelijk dank voor het gesprek!